+31 (0) 622693898 (Whatsapp Chat Only)

Reddingsvesten

Een reddingsvest koop je voor de veiligheid en om levens te redden. Reddingsvesten hebben altijd de doelstelling om ook een bewusteloos persoon op de rug te draaien met de luchtwegen vrij. Hiervoor is het noodzakelijk minimaal een vest te dragen uit de 100N categorie. In sommige landen is een 50N reddingsvest toegestaan voor kustwateren, maar wij raden dit ten zeerste af. Ook een zwemvest is niet geschikt als reddingsmiddel en dient slechts als drijf-/hulpmiddel gebruikt te worden.

Populaire reddingsvesten: reddingsvest kind | reddingsvest 150N | reddingsvest 275N | Spinlock Deckvest | reddingsvest hond

27 artikel(en)

per pagina

27 artikel(en)

per pagina

Reddingsvest kopen

Een reddingsvest kopen is niet moeilijk, maar het is wel noodzakelijk om de juiste keuze te maken. Zo is het reddingsvest type van belang (vaststof of automatisch opblaasbaar) en het drijfvermogen.

Reddingsvest type

  • Vaststof reddingsvest: schuim gevuld reddingsvest. Groot voordeel van dit type reddingsvesten is dat het altijd en direct zijn werking heeft. Behalve voldoende drijfvermogen werkt het reddingsvest ook zelfoprichtend. Dat wil zeggen dat het vest zo ontworpen is dat dragers indien nodig omgedraaid worden met het gezicht omhoog, zelfs bij bewusteloosheid. Nadeel van dit type reddingsvest is dat het draagcomfort lager is.
  • Automatisch reddingsvest: dit reddingsvest blaast zich automatisch (of handmatig) op zodra het in contact komt met water óf bij een bepaalde waterdruk (afhanklijk van het gekozen opblaasmechanisme). Het automatische reddingsvest is ideaal voor de actieve zeiler of watersporter.

Reddingsvest drijfvermogen

Het is bij het kopen van een reddingsvest van belang een juiste keuze te maken in drijfvermogen, aangeduid in Newton (N). Ieder reddingsvest behoort altijd tot één van onderstaande categorieën, maar kan in werkelijkheid méér of minder drijfvermogen hebben. Vanaf 100N zijn de reddingsvesten zelfoprichtend en ondersteunt het het hoofd rondom: aan beide zijden van het hoofd en aan de achterkant. Nog specifieker:

  • 100N: voor gebruik op beschutte wateren, kustwater en aan land; draait de meeste dragers binnen 10 seconden op zijn rug.
  • 150N: voor gebruik op open zee; draait de meeste dragers binnen 5 seconden op zijn rug.
  • 275N: voor gebruik op open zee, extreme omstandigheden en professioneel gebruik; draait de meeste dragers binnen 5 seconden op zijn rug, ook met zware beschermende kleding. Daarbij aanbevolen voor gebruikers van luchtdichte kleding (zoals bijv. een droogpak).

150N of 275N?
Deze vraag krijgen we vaak gesteld, ook als de omstandigheden waarin je vaart onder de hierboven bij 150N benoemde punten vallen. We adviseren je dan om te kiezen voor waar jij je prettig bij voelt onder de omstandigheden waarin jij gaat varen.

Belangrijk: de Newton aanduiding bij reddingsvesten die in verschillende maten verkrijgbaar zijn zeggen altijd wat over de categorie waarbinnen het vest valt. Op basis van de maat (= gewichtsklasse) krijgt het vest een bepaald drijfvermogen. Geef daarom nooit iemand een reddingsvest waarbij de maat/gewicht niet overeenkomen met het daadwerkelijke gewicht van de persoon. Het kan dus zijn dat een reddingsvest uit de 100N categorie, slechts een drijfvermogen heeft van 60N. Voor de betreffende persoon is dat dus niet voldoende! Zorg dus altijd voor de juiste reddingsvesten aan boord, afgestemd op de opvarende.

We bieden vrijwel alle populaire merken aan, zoals: