Zeilen in de winter is prachtig. Vaak is het minder druk op de meren en de frisse en heldere lucht geeft haast nóg meer energie om actief bezig te zijn op de boot. Onder deze omstandigheden is de juiste kleding wél van belang! Daarom hebben we hieronder een aantal tips en enige achtergrondinformatie betreffende warme zeilkleding voor de koudere seizoenen op een rij gezet.

Heb je vragen of opmerkingen over warme zeilkleding, reageer dan onderaan dit artikel!

Warme zeilkleding: meer lagen = meer isolatie

Over het algemeen geldt: hoe meer lagen, hoe beter de isolatie. De reden hiervoor is vrij eenvoudig. In de meeste gevallen, zeker in de winter, is de lichaamstemperatuur hoger dan de omgevingstemperatuur. In dat geval geeft ons lichaam warmte af aan de omgeving. De lucht in de directe omgeving van ons lichaam wordt dus continu opgewarmd. Als deze lucht niet afgevoerd zou worden, zouden we het niet koud krijgen.

Zeker in de winter, als het hard waait, gaat dat echter niet op. Daarom wordt er bij ons ook vaak van “gevoelstemperatuur” gesproken. De harde wind, voert de door ons lichaam opgewarmde lucht snel af, waardoor het nog kouder “aanvoelt”.

Zeilen in de winter vraag om warme zeilkleding!

Terug naar de lagen van warme zeilkleding: Het lichaam warmt dus de lucht in de directe omgeving op. Als je er nu voor kunt zorgen dat deze lucht ten eerste snel opgewarmd kan worden en bovendien niet afgevoerd kan worden, is het probleem opgelost. En precies dat bereik je door het dragen van meerdere lagen. Vaak wordt daarbij gewerkt met drie lagen:

  • Laag 1 Base layer: dicht op de huid, neemt geen vocht op, wordt ook wel thermokleding genoemd.
    Deze eerste laag zorgt er voor dat een zeer dunne luchtlaag rond het lichaam wordt gevormd die snel opgewarmd kan worden door de eigen lichaamstemperatuur. Bovendien zorgt deze eerste laag ervoor dat de opgewarmde lucht minder snel afgevoerd kan worden, waardoor er minder koude lucht toestroomt.
  • Laag 2 Mid layer: isolerende laag, neemt geen vocht op – voorkomt warmteverlies door straling (indien bijvoorbeeld teflon als binnenlaag gebruikt wordt) en isoleert verder door het “vasthouden” van de door het lichaam opgewarmde lucht.
  • Laag 3 Outer layer: water- en winddichte laag – voorkomt warmteverlies door lucht stroming (en daarmee het afvoeren van verwarmde lucht). In open zeilboten worden daarvoor vaak lichte spraytops gebruikt.

Zeilkleding laag 1 en 2

Hieronder een (klein) aantal opties voor de lagen 1 en 2:

Magic Marine Bipoly Pullover (15001.120210)
Dikke 1e onderlaag. Voor koude dagen.

Gill Hydrophobe L/S Top
Dikke 1e onderlaag. Voor koude dagen.

Magic Marine Neo Racing Vest L/S (15001.120225)
(helaas uitverkocht. Weer leverbaar begin 2014)
Neopreen 2e onderlaag (i.c.m. 1e onderlaag). Voor winter.

Zhik SuperWarm Top
(momenteel staan deze tops helaas niet op onze site, alles van Zhik is wel leverbaar)
Combinatie laag1 en laag2. Voor winter.

Droogpakken (laag 3)

Droogpakken worden veel gebruikt in open zeilboten, kano’s, kajaks of tijdens het kite surfen. Een droogpak is de derde of buitenste laag van de warme zeilkleding en beschermt zowel tegen wind als water.

Zoals de term “droogpak” al zegt, is het een pak waarmee men in principe volledig droog blijft. De manchetten van een droogpak zijn meestal van latex of neopreen vervaardigd (zowel hals- als polsmanchetten). Neopreen heeft als voordeel dat het vaak als iets comfortabeler ervaren wordt, latex daarentegen sluit vaak net iets beter aan waardoor de kans geringer is dat er water via de manchetten van het droogpak naar binnen sijpelt.

Droogpak – de waterdichte rits

Droogpakken maken gebruik van een waterdichte rits. Deze is afhankelijk van het model vaak diagonaal over de borst, maar soms ook horizontaal achter op de schouders in het droogpak verwerkt. De waterdichte rits van een droogpak voor zeilers en kite surfers wordt door velen graag op de borst gedragen omdat het gebruik van een droogpak in combinatie met een trapeze vest dan comfortabeler is. Natuurlijk is dat erg persoonlijk.

Droogpak – de sokken

De sokken van een droogpak zijn in de meeste gevallen met het pak verlijmd om te voorkomen dat er via de onderkant van het droogpak water binnen komt. De sokken van het droogpak zijn soms vervaardigd van latex en soms van het materiaal waarvan het pak ook vervaardigd is. Als er gebruik gemaakt wordt van latex, kan het aan- en uittrekken van surf- of zeilschoenen nog wel eens lastig zijn omdat er veel frictie ontstaat. Om dit gemakkelijker te maken zijn er speciale, zeer dunne en elastische sokken te verkrijgen zoals deze:

Elastische Spandex Sokken

Droogpak - elastische spandex sokken

Droogpak – elastische spandex sokken


Bestellen

Dit type sokken maakt het aan- en uittrekken van surf- of zeilschoenen ook eenvoudiger als het droogpak geen latex sokken heeft maar waarbij de aangehechte sokken gemaakt zijn van het pak-materiaal. Dit type sokken sluit vaak minder goed op de voet aan waardoor allerlei plooien ontstaan. Door een Spandex sok of Drysuit oversock aan te trekken, wordt dit voorkomen en gaat het gemakkelijker.

Droogpak op maat: Dry Fashion droogpakken

De droogpakken van Dry Fashion kunnen ook op maat geleverd worden. In tegenstelling tot wat vaak verwacht wordt, zijn deze maatpakken niet eens heel veel duurder. Omdat er ‘modulair’ gewerkt wordt, kan voor relatief lage extra kosten een pak op maat vervaardigd worden.

Deze droogpakken kunnen o.a. op maat gemaakt worden:

Droogpak op maat

Droogpak op maat - warme zeilkleding!

Droogpak op maat – warme zeilkleding!

Bestellen

Warme voeten: waterdichte sokken of neopreen sokken

Sommige pakken hebben ook manchetten bij de enkels. In dat geval kan men bijvoorbeeld neopreen sokken of waterdichte sokken gebruiken.

Wetsuits

Tijdens het zeilen in open boten zoals o.a. de Finn, de Laser, de Splash of de Optimist wordt vaak gebruik gemaakt van wetsuits omdat deze nauw aansluiten en de bewegelijkheid niet beperken.

Als je in de winter door wilt zeilen, kun je er voor kiezen om in de koudere periode een pak te dragen dat gemaakt is van dikker neopreen (3-5mm). Het nadeel daarvan is enerzijds dat een extra pak aangeschaft moet worden en anderzijds dat deze pakken vaak de bewegingsvrijheid inperken. Daarom kun je er ook voor kiezen een combinatie van een dunner neopreenpak met een extra (neopreen) topje en eventueel een extra broek te dragen. Afhankelijk van de temperatuur kunnen dan verschillende lagen met lange of korte mouwen en variërend in dikte, gecombineerd worden.

De betere warmte kleding zoals neopreen tops en broeken, is bovendien voorzien van een dunne fleece en/of teflon laag aan de binnenkant. Deze laag zorgt voor extra isolatie en voorkomt bovendien warmteverlies door straling.

Heb je op- of aanmerkingen of suggesties? Reageer hieronder!

2 comments add yours

  1. Ik zou graag een volledig zeilpak inclusief waterdichte zeilsokken op maat laten maken.
    Waar kan ik hiervoor terecht in het Antwerpse of in de buurt van zeebrugge?

    • Beste Dirk,
      hartelijk dank voor je reactie. We bieden verschillende typen droogpakken op maat aan. Op deze pagina staat een aantal opties: droogpakken op maat.

      Als je één van deze droogpakken op maat zou willen bestellen, hebben we alleen je maten nodig. Je kunt daarvoor gebruik maken van dit formulier. Als je dat formulier invult en naar ons mailt, kunnen we de exacte prijs van het maatpak bepalen.

      Als je hier meer vragen over hebt, horen we dat graag.

      Met vriendelijke groet,
      Mika
      Team SailSupply

Leave a Comment