Mag mijn reddingsvest mee in het vliegtuig?
Reddingsvest mee in het vliegtuig, mag dat? Goede vraag! Daar wisten wij ook niet zomaar het antwoord op. Omdat het reddingsvest tot de persoonlijke veiligheidsuitrusting behoort, wil je met je eigen reddingsvest kunnen reizen, ook in het vliegtuig! Maar mag dat?
Automatische reddingsvesten zijn erg populair omdat deze comfortabel zitten en relatief klein zijn waardoor je er ook gemakkelijk mee kunt reizen. Kort geleden vroeg een klant aan ons:
Weten jullie of ik mijn automatisch reddingsvest mee mag nemen in het vliegtuig?
Helaas hadden we daar niet meteen een antwoord op. Daarom hebben we enige informatie hierover verzameld en hieronder op een rijtje gezet.
Reddingsvest mee in het vliegtuig?
Een automatisch reddingsvest maakt gebruik van een klein gaspatroon (CO2 cilinder) die na activatie van het opblaasmechanisme in de zogenaamde longen van het automatische reddingsvest leeg stroomt en deze vult. Deze CO2 cilinders zijn dus een essentieel onderdeel van het automatische reddingsvest. Zonder patroon werkt het vest simpelweg niet.
Persoonlijke veiligheid
Neem je je eigen veiligheid serieus, dan heb je je eigen (automatische) reddingsvest! Zeker als je ergens in de wereld een zeilboot of motorjacht huurt, is het verstandig om de belangrijkste (persoonlijke) veiligheidsmiddelen mee te nemen. Je wilt niet in de situatie komen deze te moeten gebruiken, maar áls je ze moet gebruiken, wil je dat ze werken!
Blindelings vertrouwen op de aanwezigheid, goed onderhoud en een veilloze werking van veiligheidsmiddelen aan boord van een plezierjacht is op zijn minst onverstandig…
Heb jij al een eigen reddingsvest voor je persoonlijke veiligheid aan boord?
Veiligheidsregels luchtvaart… de IATA
De IATA houdt zich o.a. bezig met het opstellen van regels betreffende transport van goederen in vliegtuigen.
De IATA geeft ook advies met betrekking tot het meenemen van een automatisch reddingsvest in het vliegtuig. Op de website van de IATA staat daarover het volgende:
I am a sailor / pilot / skier and I want to travel by air with my life vest / parachute / avalanche rescue backpack. Are there any exceptions?
Passengers may carry certain articles even though the article contains dangerous goods. Parachutes themselves are not restricted. Some parachutes are fitted with an automatic activation device (AAD), e.g Cypres, which contain small quantities of explosive material. Most of these are not classified as dangerous goods and are not restricted in passenger baggage.
A single (1) avalanche rescue backpack per person are authorized containing a cylinder of compressed gas in Division 2.2. They may also contain an explosive trigger mechanism containing less than 200 mg net of explosives in Division 1.4S.
Self-inflating life jackets are permitted if they contain not more than two small cylinders with a non-flammable gas in Division 2.2 plus not more than two spare cartridges per person.
For items that are acceptable only with approval from the airline, consult with your airline well in advance and also allow additional time for check-in.
Samengevat: reddingsvest als ruimbagage mag
Het komt er dus op neer dat een automatisch reddingsvest megenomen kan worden als ruimbagage in het vliegtuig als deze niet meer dan twee kleine gas cilinders bevat met een niet-brandbaar gas én er niet meer dan twee reserve cilinders per persoon getransporteerd worden.
Reddingsvest als handbagage?
De kans dat je reddingsvest als handbagage mee aan boord mag is klein. Daarom raden we je aan dit ruim van te voren bij je vliegmaatschappij na te vragen en niet zomaar met je reddingsvest in je handbagage bij de check in balie te verschijnen. Dat zou wel eens een grote teleurstelling kunnen worden!
Lees hieronder een ervaringsbericht dat erg tot de verbeelding spreekt van een gewaardeerd SailSupply member:
Hoi Mika,
ik heb het drie jaar geleden ervaren hoe het is om je eigen reddingvest mee te nemen op een vlucht naar Engeland.
Ik ging naar Engeland om te trainen voor een oceaan oversteek en heb mijn reddingvest meegenomen. Omdat ik alleen handbagage mee had, zat mijn vest ook daarin. Deze mocht niet mee het vliegtuig in, of ik moest het patroon eruit halen.
De beveiliging is er bij geweest en tot slot de Captain van het vliegtuig, mijn argument was dat onder iedere stoel van het vliegtuig zo’n soort vest hangt met een patroon. Waarom mag dat wel en de mijne niet?
Uiteindelijk mocht ik, zij het met de nodige vertraging, mee aan boord.
Als ruimbagage, in het ruim mag je probleemloos zo’n vest meenemen maar niet in het passagiersgedeelte van het toestel.
Hoop dat je hier iets aan heb om te delen.
Met vriendelijke groeten,Frans van den Bergh
Uitvoerige informatie
Wil je meer specifieke informatie hierover lezen, dan is het raadzaam de website van de IATA te bezoeken. Zo wordt er een lijst (IATA Dangerous Goods Regulations (DGR)) bijgehouden met goederen die uitsluitend door competente personen of organisaties verpakt mogen worden teneinde deze per vliegtuig te mogen vervoeren.
Sommige goederen uit deze lijst mogen zoals hierboven genoemd ook door passagiers en bemanning aan boord van een vliegtuig meegenomen worden (als hand- en/of ruimbagage) mits aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. In tabel 2.3.A van de DGR wordt een overzicht hiervan gegeven.
Bij twijfel
Neem bij twijfel altijd ruim vóór vertrek contact op met je luchtvaartmaatschappij. Veruit de meeste gas cilinders die gebruikt worden in automatische reddingsvesten voldoen aan onderstaande beschrijving (dat geldt zeker voor de Spinlock reddingsvesten):
- Gewicht, 20g, 33g of 60g CO2 cilinders
- Barst druk – minimaal 560 bar
- Externe druk – getest tot 250 bar
- Interne druk – gevuld tot 60 bar bij 20 graden Celsius (niet verder dan 75% gevuld)